Památník na rodné místo knížete arcibiskupa olomouckého Františka Salomona Bauera (1841 - 1915).
Přední strana stély
© Jan P. Štěpánek 06/2006
Graficke pismenko V obci Hrachovec, vzdáleném pouze 2 km od centra Valašského Meziříčí, se v okrajové severozápadní části obce, skrytý větší pozornosti, skrývá poměrně cenný a významný turistický cíl.
Nachází se zde památník upomínající na zdejší rodný dům významného rodáka, knížete arcibiskupa olomouckého Františka Saleského Bauera (1841 - 1915).
Právě nedaleko tohoto památníku se nacházel mlýn, na němž se pozdější arcibiskup narodil svým rodičům Františku Bauerovi ze Šenova a Anně Pekárkové z Lešné.
Památník je tvořen vysokou stélou ukončenou křížem. Na stěnách stély je reliéf arcibiskupových rodičů, plastika samotného arcibiskupa a informace o zdejším rodákovi.

František Salomon (Saleský) Bauer (1904 – 1915)
    Narodil se 26. 1. 1841 ve mlýně v Hrachovci u Valašského Meziříčí. Byl synem Františka Bauera, rodem ze Šenova, matka Anna roz. Pekárková z Lešné. Učený, moudrý, prosadil jednotný katechismus. Zakládal charitní ústavy a svépomocné fondy, stavěl dělnické domky. Roku 1912 korunoval milostnou sochu P. Marie Svatohostýnské, pozvedl i lesní těžbu, byl povýšen na kardinála, 24 měst a vesnic jej jmenovalo čestným občanem. 10 spolků pak čestným členem.

Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), Jan P. Štěpánek, 24.6. 2006