Blízko staršího románského kostela byl r. 1740 postaven kostel nový a starý kostel r. 1754 zbořen. Věž kostela pochází z roku 1848.
Kostelec na Hané
Pohled na kostel sv.Jakuba Staršího v Kostelci na Hané.
Graficke pismenko V Kostelci na Hané, jak už samotný název vypovídá, zaujímá zdejší kostel význačné místo. Již r. 1340 máme zmínku o povýšení obce na městys a latinský název castellum(opevněný kostel), jasně dokazuje, že tu tehdy již stál.
Jak bylo archeologicky zjištěno, tak původní románský kostel byl menší a zaujímal místo dnešní věže. Roku. 1740 za faráře Jana Karla Bezdětského byly položeny základy kostela nového a původní byl r. 1754 zbořen. Nový kostel sv. Jakuba Staršího byl dokončen a vysvěcen r. 1772. Věž pochází z r. 1848. Kolem kostela býval hřbitov, který byl r. 1912 zrušen.
Dnes se kostelní brána zamyká, neboť areál údajně navštívili sprejeři! Otevřeno je tedy v době bohoslužeb-případně se návštěvníci mohou obrátit na faře, která je naproti kostela.
IvoR 2006, 24.6. 2006

Kostel sv. Jakuba St. - architekt kostela a průběh výstavby
    O výstavbě nového kostela se uvažovalo již od konce dvacátých let 18. století, neboť původní stavba byla příliš malá a ve velmi špatné stavu, údajně hrozilo, že se "každým dnem zřítí". Kostel je vybudovaný podle projektu vídeňského architekta A. E. Martinelliho z roku 1737. Martinelli v něm vyšel ze staršího projektu olomouckého zednického mistra Matyáše Kniebalda a původně měl za úkol tento starší projekt pouze posoudit, neboť byl již

Martin Šanda, 31.3. 2011
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy