Nejstarší židovský hřbitov založen ve 2.pol. 15 stol. Ve pol. 19.stol. byl zastavěn. Druhý hřbitov vybudován r.1801 na Brněnském předměstí, zničen byl za německé okupace. Třetí hřbitov otevřen r. 1908, funguje do současnoti.
Pomník židovským obětem válek

Prostějov-Židovský hřbitov

Graficke pismenko Nejstarší prostějovský židovský hřbitov se nacházel na jihozápadním obvodě městského opevnění. Založen byl patrně ve 2. pol. 15 stol. . Svému účelu sloužil přes tři století. Pohřbívat se na něm přestalo r. 1802. V pol. 19. stol. byl celý zastavěn. Druhý hřbitov byl vybudován r. 1801 na Brněnském předměstí, jihozápadně od kostela sv. Petra a Pavla. Zničen byl za německé okupace. Dnes ho připomíná jen pamětní deska v dnešní Studentské ulici. Třetí pohřebiště židovské komunity, vzniklo v těsném sousedství městského hřbitova a bylo oficiálně otevřeno 12. 4. 1908. Vstup byl od západu mohutnou novobarokní branou. Nachází se zde obřadní síň, původně secesní stavba. ...
IvoR 2006-podle publikace 100 let měst.hřbitova v PV(2000), 24.6. 2006