Nepatrný zbytek tvrze ze 14. století na zahradě domu č.p. 8.
zbytek pahorku tvrze
od severozápadu
Graficke pismenko Obec Nahošovice leží asi 9,5 km východně od Přerova při silnici Přerov-Bystřice pod Hostýnem.
Tvrz stávala v severovýchodním cípu obce při návsi na zahradě domu č.p. 8, kde se dodnes říká "ve Valu".
Z tvrze se do dnešních dnů dochoval jen nepatrný kopeček o rozměrech asi 6,5 x 3 m a výšce oproti dnu příkopu asi 1,5 m. Původní rozměry tohoto obytného jádra byly jistě větší ( cca 12 x 9 m) a příkop (dnes široký asi 15 m) patrný na severu a východě býval nejspíše užší (asi 9 m). Od východu směrem k západu protéká bývalým příkopem drobná vodoteč.
Ondřej Štěpánek podle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, 2001, 15.7. 2006

historie

První zmínka o Nahošovicích pochází z roku 1365 , kdy se po vsi píše Janek, který tohoto roku Nahošovice postoupil Bedovi. V letech 1374 a 1377 se po vsi píší Adam a Jindřich. Roku 1398 náležela část vsi k sousedním Hradčanům, které drželi členové zchudlého rodu pánů ze Štrálku ( z rozrodu mocného rodu Benešoviců erbu zavinuté střely). Roku 1447 snad držel ves známý válečník Jan Jiskra z Brandýsa. Od roku 1520 drželi ves Barští z Baště, od roku