Reliéfní náznaky tvrze, nedávno částečně srovnané se zemí
Celkový pohled od jihovýchodu na místo, kde stávala tvrz.
© Roman Řezáč 06/2006
Graficke pismenko Terénní náznaky tvrze se nachází na východním, značně stoupajícím konci obce, ve svahu nad krátkou, ale strmou přírodní strží. Její situování, kdy ji stavebník vyřízl do svahu není tak neobvyklá, podobně byla situována například tvrz Buk či Nevojice. Nechybělo mnoho a tvrziště se dalo považovat za zcela zaniklé bez známek po její existenci. Jako poslední za to můžou terénní úpravy provedené majitelem v sedmdesátých létech minulého století, který z místa odvezl (dle údajů M.Plačka) asi 150 m3 zeminy. Tvrz měla klasický, patrně pravidelný okrouhlý tvar, s centrálním pahorkem, obtočeným příkopem a vnějším valem. Vzhledem k situování nad strží je docela možné, ...

historie

Nejstarší zmínkou o vesnici je deskový zápis z roku 1349, podle něhož je Oneš ze Slavkova společný na své zboží s matkou Bětkou. Ke statku patřilo i Brusné, na němž a na Slavkově v roce 1358 zapsal Oneš věno své manželce Anně (ZDO I, č.122 a č. 577). O sedm let později podlehl tlaku Bočka z Kunštátu, který v Hostýnských vrších hodlal zřídit další rodové dominium, a prodal mu obě vsi i s tvrzí ve Slavkově k nově budovanému hradu Obřany. Lze

Roman Řezáč (citace z:Plaček, M., Nové a revidované lokality 2005), 24.6. 2006