Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
Národní dům, Prostějov
Národní dům byl postaven v letech 1905 - 1907 podle návrhu arch. Jana Kotěry. Na výzdobě se podíleli Stanislav Sucharda, Jan Preisler a další. V letech 1986 až 1987 upraven podle arch. Zdeňka Hynka. V současné době renovován do své původní podoby.
Prostějov-Národní dům
Pohled na Vojáčkovo náměstí s dominantou města.

Národní dům v Prostějově

Graficke pismenko Národní dům vznikl v l.1905-07 podle návrhu arch. Jana Kotěry. Patří k perlám evropské secesní architektury. Jeho divadelní sál byl v době vzniku jednou z nejzajímavějších prostor u nás. Vynikal tehdy netradičním řešením a výzdobou. Na té se podíleli mistři své doby jako Stanislav Sucharda, Jan Preisler, Karel Petr, František Kysela či Bohumil Kafka. Národní dům vznikl nejen jako tehdejší středisko českého měšťanstva, ale hlavně vytvořil podmínky pro rozvoj divadelního, hudebního a výstavního života celé střední Moravy. Největšího rozmachu zaznamenalo zvláště divadlo, díky svým prostorám. Za sto let své činnosti hostilo nejednoho mistra. Národní dům ...