Kostel postavený poč. 18. stol. podle projektu architekta italského původu Giovanni Pietro Tencalla. V r. 1968 provedena celková rekonstrukce. Nejhodnotnějším doplňkem architektury chrámu je druhotně osazené kamenné sanktuárium v závěru jižní kaple.
Graficke pismenko Vesnice Litenčice se nachází jihozápadně od města Kroměříže. Kostel stojí na upravené terase - návrší, přes které vede silnice od Morkovic-Slížan. Na protilehlém svahu se rozkládá areál zámku, odkud je na stavbu kostela dobrý výhled.
Litenčice lze navštívit při cestě do vesnice Střílky proslavené svým jedinečným barokním hřbitovem.
21.6. 2006

Historie farního kostela v Litenčicích
    Dnešní stavba stojí na místě staršího kostela neznámého stáří, který je poprvé nepřímo připomínán roku 1368. Nynější kostel byl vystavěn kolem roku 1700, v roce 1718 však ještě nebyl dokončen. Projekt vytvořil zřejmě před rokem 1690 architekt italského původu Giovanni Pietro Tencalla působící ve službách olomouckého biskupa. V letech 1742 a 1760 kostel vyhořel, opravy však nejsou patrné. V roce 1968 prošel kostel celkovou rekonstrukcí. Jedná se

Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska 2, J-N, Praha, 1999, 20.6. 2006