Někdejší vstupní objekt klášterní soukenické a punčochářské manufaktury v Oseku je barokní dům z přelomu 17. a 18. století, dnes s číslem popisným 63. Silně zanedbaný objekt slouží pravděpodobně dosud k bydlení.
Bývalá manufaktura od jihovýchodu

Klášterní manufaktura na výrobu punčochového zboží a sukna v Oseku

Graficke pismenko První pletárnu punčoch ve střední Evropě založil roku 1697 opat cisterciáckého kláštera v Oseku Benedikt Simon Littwerig. Od roku 1707 se zde vyráběla i sukna. Manufaktura zaměstnávala kromě sirotků z klášterního panství, kteří sem byli víceméně nuceně soustřeďováni, také řadu domáckých výrobců z širokého okolí. Roku 1719 byla rozšířena o další výrobní objekty, krátce nato však prohrála v boji s konkurencí mnohem většího obdobného zařízení v nedalekém Horním Litvínově a byla uzavřena. Do dnešních dnů se zachoval vstupní objekt v ulici (dnes Dolnonádražní), lemující na severovýchodě klášterní areál. Datum na kruhové plaketě nad hlavním ...
Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II. díl, Libri 2002, 26.7. 2010