Tvrz byla postavena roku 1313 patrně Petrem z Šebíkova. Později byla prodána klášteru Plasskému. Kolem roku 1420 ji koupil Hynek ze Švamberka, který ji ale r. 1430 postoupil zpět klášteru. Tvrz zanikla kolem r. 1530.
Příkop tvrze
Graficke pismenko Z tvrze postavené kolem roku 1313 se zachovaly pouze valy a dobře viditelný příkop.
Budete-li toto místo hledat, jděte stále po hlavní cestě a pak odbočte na štěrkovou cestu, jiných cest si nevšímejte a asi po 100 m naleznete po pravé straně valy.
4.8. 2002

historie

Za Žebnicí (severovýchodně od Plas) jest velký les zvaný Šebíkov. Zde se spatřují zbytky tvrze téhož pojmenování a vsi. Patrně tu byl prvotně dvůr, který založil Šebík, a později také tvrz. Ještě r. 1313 seděl tu Petr z Šebíkova, jenž prodal téhož roku dvůr ten (ovšem také tvrz) klášteru Plaskému. Po té přestal Šebíkov býti vladyckým seděním. Asi r. 1420 dostal se dvůr a ves v držení Hynka ze Švamberka, který jej zase r. 1430 klášteru postoupil.

20.8. 2002
    Zaniklá ves Šebíkov byla původně majetkem pánů z Mašťova, z nichž se v l. 1175–1225 jako první připomíná Milhost. Jeho synové Petr a Jindřich museli postoupit Šebíkov plaskému opatu v r. 1250 jako náhradu za zpustošeni vsi Močidlice. Později jej opět získali, neboť Petr, jenž se psal v r. 1313 ze Šebíkova, prodal plaskému klášteru dvůr Šebíkov s tvrzí, jak uvádí A. Sedláček, za 54 hřivny stříbra. To je také jediná zpráva o tvrzi. V r. 1420 byl