Vápenka

Rachava
Pec na pálení vápna postavená kolem roku 1920 byla v provozu asi do roku 1925. Pec je významnou technickou památkou dokumentující tradiční způsob drobné regionální výroby.
Graficke pismenko Na přelomu 19. a 20. století byly u blízkého lomu zakládány šachtové vápencové pece. Drobná tzv. lidová výroba vápna převládala v našich zemích ještě kolem poloviny 19. století . Ve 20. století se s touto výrobou setkáváme už jen v hospodářsky zaostalých oblastech. Pec je kruhovou stavbou z lomového kamene se šamotovou vyzdívkou. Pece této konstrukce byly sice značně úsporné avšak jejich nevýhodou byl velký podíl ruční práce a proto v konkurenci s velkými průmyslovými podniky od poloviny 20. století postupně zanikaly. Dochovaná pec, která byla v provozu krátce kolem r. 1925 je ojedinělou tevchnickou památkou významně dokumentující ...
Vlky, cedule u místa, 23.7. 2006