Původně hřbitovní kostel sv. Petra a Pavla postaven v letech 1710-1719 za faráře Matěje Josefa Božka, rodáka z Příbora. Kolem kostela byly ambity a čtyři kaple. Jedna z kaplí se dochovala až do dnes a slouží jako knihovna.
Tištín
Pohled na kostel od západu.
Graficke pismenko Uprostřed městečka na malém návrší stojí barokní kostel sv.Petra a Pavla je z l.1710-19. Vyniká bohatou výzdobou interiéru. Je to jednolodní stavba s bočními kaplemi a věží. Stavba samotná je asi mnohem staršího data. U chrámu stojí kaple sv.Josefa z l.1712-19, pak přeměněna v sýpku, školu(1876), hasičskou zbrojnici(1892), knihovnu(pol.20.stol.), dnes po opravě v l.2000-01 slouží jako obecní knihovna a besídka.
Nejstarší památkou,která s kostelem souvisí,je z r.1647 Tištínský kancionál, který tvoří české a latinské duchovní písně a je vzácnou památkou moravského ornamentálního lidového umění.

Prostějov  (PT)
    Tištín