Zbytky pahorku tvrze založené nejspíše ve 14. století , který se nachází západně od kostela v zahradě soukromého pozemku. Tvrz zanikla nejspíše na přelomu 15. a 16. století.
centrální pahorek tvze se žlutou věžovitou stavbou v čele
Graficke pismenko Obec Vlkoš leží asi 5 km jižně od Přerova.
Zbytky tvrze v podobě teréních nerovností se uchovaly v zahradě a ovocném sadě západně od zdejšího kostela, a to jako necelá polovina oválného pahorku zvedájícího se cca 1,5 m nad okolní terén. Nejzřetelnější je pahorek na jeho východní a jihovýchodní straně v místech, kde se dnes nachází menší zděné stavení. Na východě (směrem ke kostelu) a severovýchodě lze pozorným okem rozeznat i zbytky valu a příkopu (dnes zahrady a ovocný sad) v šířce asi 10 m, kterým v minulosti protékal potok a tak zvyšoval obranyschopnost sídla. Tvrz se svými rozměry ( cca 30 x 20 m) řadila spíše mezi ty větší.
Areál bývalé tvrze se nachází za plotem na soukromém pozemku.
Ondřej Štěpánek, M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, 2001, 15.6. 2006

historie

První písemná zmínka o obci Vlkoš pochází z roku 1283, kdy se po ní píší Jakub a Hrut. Kolem poloviny 14. století se po Vlkoši píše Dětoch (možný zakladatel tvrze), který byl příslušníkem velmi rozvětveného a v okolí Přerova rozšířeného rodu Bludovců, erbu lva vyrůstajícího ze tří pahorků (stejného rozrodu byli i páni ze Žerotína, pozdější majitelé blízkého Přerova). Roku 1373 se po Vlkoši píší nejspíše Dětochovi synové Zbyněk a Jan Pomněn, díl