Hrady.cz
Zámek z první poloviny 19. stol. postavený za majitele Václava Veitha. Malá obdélná patrová budova krytá valbovou střechou s hranolovou lucernou s bání. Fasádu člení obdélná okna, která mají nadokenní římsy. Přízemí je zaklenuté, patro plochostropé.
© Luděk Pitter 06/2006
Graficke pismenko Pokud jedete od Běšin na Velhartice určitě stojí za to odbočit před Úlohem na Podolí. V Podolí při průjezdové komunikaci uvidíte nalevo nově renovovaný zámeček. Jeho majitel je velice milý a i když je zámeček nepřístupný, neobehnal jej vysokým plotem, ale jen nízkou zídkou, takže se jej můžete z ulice dobře prohlédnout.

Popis zámečku
    Zámeček je malá obdélná patrová budova krytá valbovou střechou s hranolovou lucernou s bání. Fasádu člení obdélná okna, která mají nadokenní římsy. Přízemí je zaklenuté, patro plochostropé. Nedávno opravený objekt dnes patří k nejlépe udržovaným na Klatovsku.
    L.P. (Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, str. 195), 15.7. 2006
    Historie zámečku
    První zmínka o vsi Podolí je z roku 1360. Počátkem 15. stol. statek vlastnil Otík Koláček z Malonic a později bylo Podolí připojeno k panství Běšiny a to až do roku 1670. Po roce 1670 se novými vlastníky stali Terziové di Sissa a Podolí se stalo samostatným statkem. Zda v době kdy Terziové Podolí koupili zde již stálo nějaké panské sídlo se neví. Jisté je, že v 18. stol. postavili Terziové v Podolí malý zámek, který je poprvé připomínán v roce