Moje místa 0
Nejspíše jen dřevěná tvrz ze 14. století vystavěná příslušníky vladyckého rodu z Přestavlk a Dobrčic, která se nachází východně od zámku, byla zřejmě od konce 15. století opuštěná.
průběh severního valu, z cela vlevo pahorek jádra, v pozadí zámek
Graficke pismenko Obec Přestavlky se nachází asi 8 km východně od Přerova. Tvrz stála na kopci na severním okraji obce asi 200 m východně od zdejšího zámku. Jádro tvrze má téměř okrouhlý tvar o průměru cca 15 m a je asi ze dvou třetin obtočeno příkopem a prstencem valu, který se však na východní straně nedochoval, v důsledku jeho odstranění pro současné využití plochy pod ním. Severní a západní strana tvrziště pak od valu prudce spadá směrem do vsi. I jižní strana tvrziště je narušena. Jižní příkop je z části zasypán a z části odtěžen spolu s východním příkopem a valem. Na jižní část tvrziště navazuje plošina čtvercového tvaru, která může být pozůstatkem ...
Ondřej Štěpánek, M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, zámků a tvrzí, Libri, 2001, 12.6. 2006

Historie tvrze
    První zmínka o Přestavlkách v písemných pramenech pochází z roku 1275, kdy se po nich píše olomoucký podsudí Alexandr, není však vyloučeno, že šlo v tomto případě o Přestavlky u Olomouce. V roce 1358 seděl na Přestavlkách Vlček z Přestavlk, který již nejspíše na zdejší tvrzi sídlil. Roku 1382 tento Vlček získal soudední Dobrčice a dále se píše výhradně po nich. Vlčkův syn Jakub se však opět po Přestavlkách píše, stejně jako jeho bratr Oneš a