Slatinice

Lázně
Slatinice patří mezi nejstarší moravské lázně. Poprvé jsou připomínány v roce 1558. V roce 1701 zde Jan Adam z Lichtensteinu zřídil lázeňský dům. Přírodním léčivým zdrojem je zde sirná voda využívaná ke koupelím.
Lázně Slatinice - Fontána Lázeňská květina
© Ivo Rozehnal, 06/2011
Graficke pismenko Slatinice leží na úpatí hory Velkého a Malého Kosíře v nížinné Hané a patří mezi nejstarší moravské lázně. Dnes je zrojem přírodní sirné vody, užívané k léčebným koupelým, nově navrtaný pramen.

V lázních je pro veřejnost přístupný rehabilitační bazén s minerální vodou ( PO,ST,PÁ-15.30-20.00 hod). Za areálem lázní je též koupaliště s minerální vodou. Okolí vybízí k turistickým vycházkám.
IvoR 07/2006-podle článku Lázně Slatinice-Prostějovský Večerník-10.7.06, 10.7. 2006

historie

Historie zdejších lázní je bohatá. Poprvé v písemných pramenech je uveden roku 1526 vladyka Šimon z Nadějova, který jistě nebyl prvním zdejším hostem. V roce 1580 popsal slavný zemský lékař Tomáš Jordán z Klausenburka význam a léčivé účinky zdejší sirnaté vody v knize O vodách hojitelných neb teplicích moravských. V roce 1714 již lázně měly 7 pokojů. Stavba modernější budovy započala v r. 1731, a to přímo u pramene. Podmáčené podloží ale

IvoR 07/2006 - podle článku Lázně Slatinice - Prostějovský Večerník - 10.7.06 a článku v Prostějovském Deníku ze 14.5.2011, 10.7. 2006

Olomouc  (OL)
    Slatinice