Hora křížů v Litvě je umělý pahorek se statisíci křížů. Původně pietní místo po dvou polských povstáních (1831 a 1863). Za dob SSSR několikrát neúspěšně zničeno. Národní symbol vzdoru komunismu navštívil i papež Jan Pavel II.
Hora křížů v Litvě
Graficke pismenko Hora křížů je umělý pahorek v Litvě u města Šiauliai. Jedná se o zcela unikátní místo, které je vytvořeno statisíci různých křížů a křížků. Prapůvodně v místě u dnešního umělého pahorku stával ve 14. století hrad livonských rytířů. První kříže se zde objevily v první polovině 19. století. Důvodem byla vzpomínka na pohřbené padlé z polského listopadového povstání v roce 1831. Další kříže přibyly po druhém polském povstání, když zde byly v lednu roku 1863 opět pohřbeny další oběti. Začátkem 20. století zde stálo zhruba sto křížů a místo se stalo poutním centrem lidu. Poutníci zde začali stavět další kříže s prosbami k Bohu či ...
Rozehnal Ivo - zdroj wikipedia.org/wiki/Hora_křížů, 27.7. 2016