Barokní areál děkanství z počátku 18. století, postavený na místě gotické fary, ze které se prý dochovaly valeně sklenuté sklepy. Na fasádě pamětní bronzová deska Josefu Antonínu Seydlovi od sochaře Z. Dvořáka. Na zahradě pozdně barokní kaple s hranolovou věží.
Budovu děkanství najdete hned vedle kostela, na Seydlově náměstí – v severozápadním rohu původních středověkých hradeb.
27.2. 2011

historie

Hlavní budova děkanství je patrová barokní stavba z počátku 18. století. Byla postavena na místě gotické fary, ze které se prý dochovaly valeně sklenuté sklepy propojené chodbami. Na fasádě vedlejší budovy je pamětní bronzová deska Josefu Antonínu Seydlovi. Autorem reliéfu je sochař Z. Dvořák. Na zahradě děkanství stojí pozdně barokní kaple s hranolovou věží.
    Ivka, 27.2. 2011
    Josef Antonín Seydl
    Syn berounského mlynáře, který zde působil jako děkan v době národního obrození v letech 1813–1837. Část jeho knihovny (kterou sesbíral a ochotně půjčoval) je dodnes ve správě Muzea Českého krasu. Za jeho nejvýznamnější počin je považováno sepsání Kroniky královského města Beroun, jehož hodnota spočívá hlavně v popisu soudobých reálií a každodenního života obyvatel. Byl to také výborný hudebník a skladatel, jehož odkazu se věnuje vynikající