zámek Tisová

nový zámek
Barokní zámek z 18. stol., patrová budova s mansardovou střechou, upravován po požáru v roce 1919 a později ještě v roce 1977. V jeho těsné blízkosti se nachází zbytky původní středověké tvrze a zbytky zdiva starého zámku. V létě 2012 byla budova Nového zámku zbořena.
Jihozápadní nároží
Nový zámek se zbytky gotické tvrze
© Luděk Pitter 06/2005
Graficke pismenko Obec Tisová se nachází při silnici II/199 asi 7 km od Tachova, v jihovýchodní části Tachovska bohaté zejména na rybníky, které však slouží zejména k intenzivnímu chovu ryb, takže se příliš netěšte na koupání.

Ve středu obce při odbočce na Staré Sedliště se nachází v těsném sousedství kostela sv. Mikuláše hospodářský dvůr, kde za plotem můžeme spatřit barokní zámek, který byl postaven v 18. století a je označován jako Nový zámek. Nachází se zde tak architektonický celek, tvořený zbytky původní gotické tvrze, jejích renesančních dostaveb, dodnes dochovaného barokního zámku a kostela sv. Mikuláše. Při barokním zámku býval park, který se nedochoval.

Popis zámku
    Obdélníková patrová budova s mansardovou střechou, upravován po požáru v roce 1919 a později ještě v roce 1977. V jeho těsné blízkosti se nachází zbytky původní středověké tvrze a zbytky zdiva starého zámku.
    Historie zámku
    První písemná zmínka o Tisové je z roku 1233, kdy majitelem byla mělnická kapitula, která ji v tomto roce podstoupila kladrubskému klášteru. Později se Tisová stala manským statkem. Současně se je třeba zmínit i o kostele sv. Mikuláše z roku 1352, který v sobě ukrývá zdivo původního středověkého kostelíka. Kostel i statek tvořili nedílnou součást a stavebně na sebe navazují dodnes. První zmínka o tvrzi v Tisové je z roku 1412, kdy byl statek

L.P. (Kolektiv autorů, Encyklopedie českých tvrzí, 3. díl, [S-Z], Argo, 2005), 7.6. 2006