Poutní kostel na Makové Hoře postaven v letech 1719-1722 italským architektem Canevallem z podnětu Jana Felixe Chanovského-Kaselovského z Dlouhé Vsi. Vysvěcen 5. října 1723 pražským biskupem J. R. Špork.
Maková Hora
Kostel sv. Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské - průčelí
Graficke pismenko Nad obcí Smolotely, na vrcholku zalesněného kopce nazývaného Maková Hora, se nachází poutní kostel sv. Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské, významné poutní místo a jedna z nejkrásnějších ukázek vrcholně barokní architektury citlivě umístěné do krajiny.
Místo je přístupné ze Smolotel po červené turistické značce (asi 1,5 km).
5.6. 2006

historie

Poutní kostel na Makové Hoře je dodnes živým duchovním centrem, které svou intimní atmosférou v srdci lesů středního Povltaví tvoří určitou protiváhu nedaleké Svaté Hoře v Příbrami. Vystavěn byl v letech 1719-1722 italským architektem Canevallem na zakázku Jana Felixe Chanovského-Kaselovského z Dlouhé Vsi. Centrálně řešená stavba má poměrně složitý půdorys, jehož základem jsou dvě příčné elipsy. Průčelí dotvářejí dvě nakoso položené hranolové