zámek Týniště nad Orlicí

Jägerhaus, Filipsruhe, Philippsruhe
Postaven za Františka Filipa Šternberka r. 1745 při jižním okraji obory, nejprve snad dřevěný, později přízemní lovecký zámeček s mansardovou střechou. Jeho syn, též František Filip ze Šternberka r. 1795, zámeček přestavěl na myslivnu (Jägerhaus).
Jägerhaus býval posledním stavením na horním konci Týniště.
Graficke pismenko Mezi paneláky sídliště U Dubu v Týništi nad Orlicí by dnes asi nikdo nehledal stavbu, jejíž základy byly položeny v polovině 18. století. Na místě domu čp. 329, v Okružní ulici, stál původně při kraji obory lovecký zámeček, později přestavěný na myslivnu. Z rozsáhlé obory zůstala do dnešní doby jen část. Je to ta u Třebechovic pod Orebem, bědovická, známá v okolí svými bílými daňky.
A. Prokeš, 26.5. 2006

Historie zámku
    František Filip Šternberk, majitel častolovického panství v letech 1719 - 1786, nechal roku 1739 nebo 1745 postavit na okraji vznikající obory lovčí zámeček, pojmenovaný po něm Filipsruhe (Filipův oddech). Byla to nejspíš dřevěná stavba, prý taková lepší chata, která měla být jakousi vstupní branou do obory. Týnišťská obora (zal. 40. léta 18. stol. nebo 1770) se řadila se svými 2100 ha k největším v Čechách a byla celá oplocena. Pozn.: přestože

A. Prokeš, čerpáno z: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (VI), dr. Tomáš Šimek a kol. Týniště nad Orlicí, město v lesích, Libor Koldinský a kol. Týniště nad Orlicí, minulé i dnešní, ing. Jiří Zelenka., 26.5. 2006
    Popis zámku
    Původně snad dřevěný (možná 1739), později ( snad 1745) přízemní kamenný objekt čtvercového půdorysu s mansardovou střechou, s úzkým protáhlým přízemním jižním křídlem nazývaný Filipsruhe (Philippsruhe). Roku 1931 za Leopolda Albrechta Šternberka, byla budova zvýšena o cihlové první patro a odstraněno boční křídlo. Dnes jednopatrová budova téměř čtvercového půdorysu, s přístavbou schodiště, krytá valbovou střechou s vestavěným polopatrem.
    L.P. (Musil F., Svoboda L., Hrady, zámky a tvrze okresu Rychnov nad Kněžnou, Grantis, Ústí nad Orlicí 1998), 27.5. 2006

O záhadné loupeži v týnišťském "Jägerhausu"
    Jedné červnové noci roku 1911 lesmistr Tanzer v týnišťském "Jägerhausu" nemohl spát. Chtěl se projít po dvoře. Sotva otevřel domovní dveře, třeskly výstřely. Opakované rány jej přinutili vrátit se a zamknout dveře. Výstřely probudili i rodinu kočího Jana Marka, žijící v domku na dvoře. Paní Marková otevřeným oknem spatřila tři muže s ručnicemi. Vzbudila muže a ten bez rozmýšlení vstal a spěchal ven. Znovu třeskla rána a broky zasáhly

Dr. J. Juza, Pověsti a příběhy Rychnovska., 26.5. 2006