Bývalý zájezdní hostinec z počátku 19. století. Roku 1849 zde J. Mánes maloval hanácká děvčata. Od roku 1911 budova secesně přestavěná, dnes Městské vzdělávací a informační centrum.
celkový pohled
Graficke pismenko Bývalý zájezdní hostinec "U zlatého křížku" nebo také "Panská hospoda" na rohu Masarykova náměstí, je protipólem kojetínské radnice. Původní budovu z počátku 19. století jistě pamatoval i významný malíř Josef Mánes, který zde roku 1849 maloval hanácká děvčata (na což upozorňuje pamětní deska na fasádě budovy). Budova však byla kompletně přestavěna v secesním stylu roku 1911 architektem F. Skopalíkem a sloužila dlouhou dobu jako Okresní dům (po II. světové válce až do 60. let 20. století byl Kojetín samostaným soudním okresem) , veřejná jídelna a knihovna. Dnes se v budově nachází pobočka Komerční banky a po velké rekonstrukci ...
Ondřej Štěpánek, 26.5. 2006