Původně románský kostel v Kostelní Myslové se připomíná poprvé 1253. Několik důkladných přestaveb (konec 15. a I. pol. 16. stol., 1795) výrazně ovlivnily jeho dnešní vzhled. Jižně od kostela fara z roku 1785, v jejich sousedství plastiky z 19. stol.
Kostel od severovýchodu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Kostelní Myslová se nachází necelé 4 km jižně od Telče. S ní ji spojuje silnice III. třídy, po které vede i modrá turistická značka. Kostel je přístupný během bohoslužeb (pravidelně v neděli od 10.30).

Kostel svatého Václava v Kostelní Myslové
    Původní kostel v příznačně nazvané vsi jižně od Telče vznikl zřejmě na přelomu 12. a 13. století. Pozůstatky původní stavby jsou koutové zdi lodi a její západní štít. Koncem 15. století nahradil původní apsidu pozdně gotický presbytář, v první polovině 16. století kostel doplnila sakristie a masivní západní věž, do jejíhož schodiště byly druhotně použity fragmenty románského ostění. K zásadnímu rozšíření a změně vzhledu kostela došlo roku 1795,

Ivan Grisa, dle B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, 2. svazek, Academia 1999, 9.1. 2010

Jihlava  (JI)