Barokní Mariánský, morový sloup vystavěný roku 1704 -1705 významným moravským sochařem Bohumírem Fritschem.
morový sloup mezi sochami sv. Floriána (vlevo) a sv. Vendelína (vpravo)
Graficke pismenko Mariánský, morový sloup se nachází přímo ve středu dnešního Masarykova náměstí v Kojetíně. Celá stavba sestává z pískovcového podstavce, na kterém jsou zaznamenání její fundátoři ( kojetínští měšťané Jan a Alžběta Kulhanovi ), kteří ji dali jistě zhotovit jako vděk za ušetření rodiny před morovou ranou a datum jejího zhotovení ( 1704 -1705). Na tomto podstavci se také nachází menší výklenek, který snad sloužil k uložení svíce (dnes jsou zde často dávány kytice). Z tohoto podstavce vyrůstá mramorový sloup zakončený bohatě zdobenou korintskou hlavicí, na níž spočívá hlavní motiv stavby, figura Panny Marie. Mariánský sloup je připisován významnému moravskému ...
Ondřej Štěpánek, 24.5. 2006