Barokní Mariánský, morový sloup vystavěný roku 1704 -1705 významným moravským sochařem Bohumírem Fritschem.
morový sloup mezi sochami sv. Floriána (vlevo) a sv. Vendelína (vpravo)
Graficke pismenko Mariánský, morový sloup se nachází přímo ve středu dnešního Masarykova náměstí v Kojetíně. Celá stavba sestává z pískovcového podstavce, na kterém jsou zaznamenání její fundátoři ( kojetínští měšťané Jan a Alžběta Kulhanovi ), kteří ji dali jistě zhotovit jako vděk za ušetření rodiny před morovou ranou a datum jejího zhotovení ( 1704 -1705). Na tomto podstavci se také nachází menší výklenek, který snad sloužil k uložení svíce (dnes jsou zde často dávány kytice). Z tohoto podstavce vyrůstá mramorový sloup zakončený bohatě zdobenou korintskou hlavicí, na níž spočívá hlavní motiv stavby, figura Panny Marie. Mariánský sloup je připisován významnému moravskému ...
Ondřej Štěpánek, 24.5. 2006

socha, monument