Hrady.cz
Připomínána v pol.15.st. R.1525 přistavěna renesanční věž. V r.1610 přestavěna, ozdobena sgrafity. V průčelí věže postavy vysokých obrů z r.1641. V r.1789 přidány hodiny. Věž v základu čtyřboká a v patře osmiboká. Přestavěna v r.1912 a v roce 2002.
radniční věž
© Jan P. Štěpánek 07/2011
Graficke pismenko Hostinné leží 15 km západně od Trutnova. Město bylo založeno v období kolonizace zdejšího kraje za vlády českého krále Přemysla Otakara II. a první zmínka o něm pochází z roku 1270. Opevněno bylo hradbou slezského typu a vodním příkopem. Postupně patřilo pánům z Turgova, Krušinům z Lichtenburka, Valdštejnům, Lamboyům, Morzinům, Šlikům a Deymům ze Stříteže. Centrem města je čtvercové náměstí obklopené měšťanskými domy s krásným klenutým podloubím ze 16.-18. století. V západní frontě domů, proti morovému sloupu stojí pozoruhodná stavba radnice. Byla postavena na základech dvou gotických domů. Poprvé je připomínána v polovině ...

Radnice v Hostinném
    Současná radní budova byla postavena roku 1525 snad na místě starší stavby, připomínané v polovině 15. století. Nejstaršími dochovanými prvky jsou dva pozdně gotické portály a okno v podloubí. Ještě v 16. století byla dvakrát přestavěna (po požáru 1550, na konci století). Od roku 1591 ji zdobila sgrafita, 1641 získala představenou věž s dominantním prvkem celé stavby: dvěma obřími sochami zbrojnošů, opředenými řadou pověstí. Radnice naposledy

Ivan Grisa, dle Kibic - Fišera: Historické radnice Čech, Moravy a Slezska, 1. díl, Libri 2009, 25.10. 2009