Původně gotický kostel ze 13. století, barokně přestavěný v 17. století a s interiérem ve stylu vídeňského klasicismu z pol. 18. století.
boční pohled od ZŠ Svatopluka Čecha
Graficke pismenko Kostel Nanebevzetí Panny Marie je významnou kulturní památkou, která je svou velikostí a polohou dominantou města viditelnou již z dálky. Ačkoli je kostel svým založením gotický, zachovaly se z tohoto období pouze základy stavby. V 17. století byl prakticky postaven od základu nový, a to v důsledku jeho zdevastování při útoku švédských vojsk za Třicetileté války. Původní gotický kostel byl jednolodní se dvěma bočními kaplemi a "červenou" (nejspíše tedy cihlovou) věží se čtyřmi zvony. Nový barokní kostel má jednu loď hlavní a dvě vedlejší. Budově vévodí dvě mohutné 50 m vysoké věže v průčelí, mezi nimiž se nachází zdobený štít ...
Ondřej Štěpánek, 23.5. 2006

Historie
    Kostel na Nebevzetí Panny Marie patří mezi nejstarší na Moravě. Již roku 1059 se v Kojetíně připomíná románský kostel, který nejspíše stával i s přilehlým hřbitovem přímo na dnešním Masarykově náměstí. Ve 13. století, kdy Moravu ohrožoval Rudolf Habsburský, byl kostel opevněn a přeměněn na jakousi tvrz. Byl tehdy nejspíše zničen, protože ve 14. století se připomíná nový kostel (již tehdy zasvěcený Panně Marii Nanebevzaté a apoštolu sv. Petru),

Přerov  (PR)
    Kojetín