Rod pánů ze Smilovic je znám od roku 1398. Ve Smilovicích nechal vystavět tvrz, která zanikla pravděpodobně při velkém požáru v roce 1687. Poté bylo panství prodáno Valdštejnům, kteří jej připojili k nedalekým Dobrovicím.
dům č.p.20 na místě kde snad stávala tvrz
Graficke pismenko Obec Smilovice se nachází zhruba 10 kilometrů od Benátek nad Jizerou. Zrhuba uprostřed obce, hned vedle místního obchodu s potravinami stojí dům s č. p. 20. Na místě domu se předpokládá, že stávala Smilovická tvrz. Vzhledem k tomu, že se do dnešní doby nedochovaly žádné pozůstatky tvrze, lze umístění tvrze pouze předpokládat. Případné nejasnosti by vyvrátil snad jenom archeologický průzkum.
Aleš Marek, 16.5. 2006

historie

O panství ve Smilovicích se poprvé píše v kronikách v souvislosti se soudním sporem pana Ješka ze Smilovic, který se soudně domáhal dědictví v obci Račiněves. V roce 1398 prodal pan Petr z Vartenberka a z Kosti panu Kuchtovi ze Smilovic Byšické panství. V roce 1408 nechal zanést do zemských desek pan Lemar ze Smilovic dvůr spolu s částí vsi a uvedl jako nového majitele svého bratra Mikše, řečeného Kněžek a dále potom Jana Okouna ze Smilovic.

Aleš Marek / Hrady a Tvze na Mladoboleslavsku. Zdeněk Fišer. Vydalo: Okresní muzeum Mladá Boleslav v roce 2002 jako svoje 1. vydání., 16.5. 2006