Moje místa 0
V Březovicích stávala starší, dolní tvrz a mladší, horní tvrz, které byly založeny v 15. a 16. stol. Mladší tvrz se dochovala ve zdivu dnešního zámečku, jehož vzhled je dán stavebními úpravami z roku 1869.
Západní průčelí
© Luděk Pitter 05/2006
Graficke pismenko Obec Březovice leží při silnici I/17 z Chrudimi na Vysoké Mýto. Vlastní zámeček se nachází při jižním okraji obce ve směru na Rosice. Bohužel stojí až v zadní, jihovýchodní části hospodářského dvora a přes zavřená vrata jej lze spatřit jen částečně. Hospodářský dvůr lze sice částečně obejít, ale uvidíte jen jihovýchodní nároží. Zámek je zřejmě nově opraven, v současné době v soukromých rukou.

Popis zámku
    Jedná se o patrovou obdélnou budovu. Snad o horní, novou tvrz pravděpodobně z konce 16. stol., která byla původně plochostropá. Objekt byl upravován v roce 1869 a tomu také odpovídají i ploché segmentové klenby v přízemí a pseudogotické členění fasád, zatímco válcová věž na jihozápadním průčelí odpovídá renesančnímu původu. Po částečné rekonstrukci provedené v 90. letech 20. stol. má dnes zámek 16 místností a obytnou plochu 820 m2
    L.P. (Kolektiv autorů, Encyklopedie českých tvrzí, 1. díl, [A-J], Argo, 1997), 14.5. 2006
    Historie zámku
    Historie tvrzí v Březovicích není zcela objasněna. Z literárních pramenů vyplývá, že místní vladykové se v 15. stol. nazývali Kroměšínové z Březovic a byli husitskými hejtmany. Dále jsou zmiňováni Příbkové z Otoslavic, kteří zde sídlili v 16. stol., kdy je poprvé přípomínána místní tvrz v roce 1543 a na konci 16. stol. je připomínána tvrz hořejší "znova postavená" a stará či dolejší tvrz. Dolní pravděpodobně starší tvrz Příbkové prodali v r.