Barokní zámek dal postavit v l. 1702-04 klášter Hradisko u Olomouce. Po r. 1784 zámek využíván jako vojenská škola, po požáru r. 1885 jako sýpka, po r. 1927 v majetku V. Jančíka jako kolařská dílna. Po r. 1945 znárodněn a opraven. Po r. 1989 vrácen v restituci, poté prodán obci, dnes zde sídlí OÚ.
Vřesovice
Pohled na zámek, dnes budovu Obecního úřadu.

Zámek Vřesovice

Graficke pismenko Barokní zámek nechali postavit v letech 1702-1704 premonstráti z kláštera Hradisko u Olomouce. Premonstráti vlastnili obec Vřesovice v dlouhém období v letech 1151-1784. Zámek byl postaven jako letní sídlo opata kláštera Norberta Želeckého z Počenic, který byl mj. známým stavebníkem. Zámek byl postaven podle plánů architekta Domenica Martinelli nebo Giovanni Pietro Tencalla (není zcela jisté, odborníci se ve svých názorech rozcházejí). Štukovou výzdobu interiérů provedli umělci z dílny Baltazara Fontany, obrazy a další vnitřní zařízení pochází z pozůstalosti kanovníka Ferdinanda Schröffela. R. 1708 byla v zámku vybudována kaple, která ...
IvoR- podle novin Prostějovský týden (10.5.06) a archívu, E. Horáková - www.vresovice.cz, 12.5. 2006