Původně románský kostel sv. Jana Křtitele, přestavěný barokně v 18. stol. a zasvěcený sv. Jiljí. Roku 1852 byla kostelu zvýšena věž.
Pohled na kostel a část města Železnice
Graficke pismenko Obec Železnice doložená již od roku 1318 s původně románským kostelem byla roku 1599 povýšena na město. Po velkém požáru roku 1826 byla přestavěna v empírovém slohu. Z té doby se dochovalo několik patrových domů a roubených chalup.
Původní románský kostel sv. Jana Křtitele z počátku 13. století byl v letech 1727 - 1731 barokně přestavěn a vysvěcen jako kostel sv. Jiljí. V roce 1852 byla kostelu zvýšena věž.
Vlky, 25.3. 2007

popis

Původní románský jednolodní kostel sv. Jana Křtitele byl postaven okolo roku 1200. Po barokní přestavbě se zachovala hranolová věž v západním průčelí, která měla zřejmě původně tribunu. V přízemí věže je půlkruhově uzavřený zazděný portál, okénko a zbytky obloučkového vlysu. Dnešní barokní kostel sv. Jiljí je křížového půdorysu s trojboce uzavřeným presbytářem se sakristiemi (a oratorii v patře) po stranách. Boční oltáře jsou zasvěceny sv. Janu

Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 4, Academia, Praha 1982, 26.3. 2007

Jičín  (JC)