Renesanční náhrobek Kašpara Pruskovského z Pruskova. Nechal jej na severní stěně kostel a sv. Petra a Pavla postavit nebožtíkův bratranec Jan Kryštov Pruskovský v r. 1603.
celkový pohled na pomník
© Jan P. Štěpánek 11/2006
Graficke pismenko Náhrobní pomník majitele hradeckého panství Kašpara Pruskovského z Pruskova na severní stěně farního kostela sv. Petra a Pavla. Bohatě zdobený renesanční náhrobek nechal svému bratranci v roce 1603 zřídit nebožtíkův bratranec Jan Kryštof Pruskovský.

Překlad nápisu na pomníku
    „Bohu Svatému. Slavnému vynikajícímu Kašparu Pruskovskému, svobodnému pánu z Pruskova a na Šemicích, Hradci a Bzenci, radovi císaře Rudolfa II. Svaté říše rakouské a nejvyššímu veliteli jízdy arcivévody rakouského Arnošta, jak ve válce tak v míru slavnému neméně svou, jakož i svých předků statečností, který svým zbožným příkladem zanechal po sobě vynikající příklad víry a lásky k Bohu a bližnímu, aby v Kristu zůstával v pokojné svaté zemi.

info na místě, 19.1. 2008