Původně dřevěný. R.1557 Vilém z Valdštejna vystavěl kamenný kostel. Kolem r.1600 rytíř Jiří Šípař Zásmucký ze Zásmuk přistavěl presbyterium. R.1700 Ferdinand hrabě z Harrachu vystavěl kamennou věž. Kol. r.1740 přistavěna barokní kaple sv. Trojice.
Pohled na kostel ze hřbitova
© Pavel Vítek 05/2006
Graficke pismenko Kulturní památkou chráněnou státem je kostel sv. Mikuláše v Horní Branné. Původní dřevěný kostel je nejstarší celém Podkrkonoší. Jeho historie je velmi bohatá. Pod správu branské farnosti patřily všechny okolní vesnice, v nich byly filiálky branské fary.

historie

Branský kostel byl založen asi některým z Vartenberků. Dnešní stavba tvoří sladěný celek gotiky a barokní přístavby. Původní kostel v Horní Branné byl dřevěný Za husitských válek byl kostelík zničen. V r. 1557 Vilém z Valdštejna vystavěl nový kamenný kostel. Kolem roku 1600 hejtman branského panství rytíř Jiří Šípař Zásmucký ze Zásmuk přistavěl pozdější presbyterium. Na místo dosavadní dřevěné zvonice byla v r. 1700 nákladem Ferdinanda hraběte