V r. 1710 vystavěl hr. Alois Harrach budovu pro zestárlé služebníky. V původní podobě až do r. 1878. Portál s nápisem a harrachovským znakem. R.1987 špitál zbourán a ponechán jen portál a kaple sv. Aloise. Nová stavba se neliší od původní historické.
Pohled na špitál od Harrachovské hrobky
© Pavel Vítek 05/2006
Graficke pismenko Proti Harrachovské hrobce stojí v Horní Branné harrachovský špitál. V r. 1710 jej vystavěl hrabě Alois Harrach. Budova byla určena pro zestárlé hraběcí služebníky, kteří až do své smrti byli zaopatřeni vším potřebným. Zde jim bylo poskytováno ubytování, strava a oděv. Ročně každý obdržel výslužné 58 zlatých a 42 krejcarů. Povinností těchto chovanců bylo každý den vždy o třetí hodině odpolední, jít do špitální kaple sv. Aloise na modlení. Zřízení tohoto špitálu bylo na tehdejší dobu výrazným sociálním činem. Špitál v Horní Branné setrval ve své původní podobě až do r. 1878. Klenuté chodby, které se nacházely uvnitř celého domu, byly rozbořeny. Byty byly ...