Zoo Chleby je budována od r. 1992 ing. Reném Fraňkem v prostorách opuštěné fary a přilehlé zahrady. R. 1994 získala licenci k provozování. V místě je nejen cca 140 druhů zvířat, ale i dětská kontaktní zoo, mnoho žertovných her, nástrojů a hřiště pro děti. Slouží i k záchraně našich ohrožených druhů.
Leguán
Graficke pismenko Obec Chleby se nachází asi 8 kilometrů od Nymburka. Z prvu malá a nenápadná vesnička, která se nachází v Nymburku překvapí nejen svými dvěma kostely, ale i malou zoologickou zahradou. Nejlepší je ZOO navštívit automobilem a zaparkovat před kostelem Panny Marie. Po zaplacení směšného vstupného se návštěvníkovi otevře komorní svět zvířat. Samotná zahrada se zcela odlišuje všem známým zoologickým zahradám a to jak obyvateli kteří zde žijí tak i jejich obydlím. Mnoho zvířat je chováno ve volných prostorách a tak si návštěvník prohlídku opravdu vychutná. Po celé zahradě je rozmístěno množství žertovných her a nástrojů. V místní ZOO je ke ...
Aleš Marek, 17.5. 2006

popis

Tato ZOO má krásnou historii, kdy se proměnil klukovský sen usilovnou prací v realizaci samostatné fungující ZOO. V roce 1997 byla založena obecně prospěšná společnost ZOO Chleby. Zlomovým byl rok 2004, kdy byla ZOO Chleby přijata za řádného člena EARAZA (Euroasijská regionální asociace zoologických zahrad). Tím se stala první oficiální porevoluční ZOO v ČR a tedy i první oficiálně uznanou nestátní zoologickou zahradou. V letech 2006 a 2007