Římskokatolický kostel pocházející z r. 1696, v 18. stol. barokně přestavěn, později obohacen empírovým průčelím, v r. 1940-41 zvýšena věž a v ní umístěny radniční hodiny. Kostel opraven v letech 1999-2000.
Graficke pismenko V místech dnešního kostela sv. Mikuláše v Týništi nad Orlicí se nacházel zprvu dřevěný hrádek, po jeho zániku zde stál dřevěný kostel, jenž je prvně písemně doložen roku 1361 (společně s nejstarší dochovanou zprávou o existenci obce). Mnohokrát obnovovanou dřevěnou stavbu nahradil zděný kostel vybudovaný v r. 1696. V 18. stol. byl kostel barokně přestavěn a konečný dnešní vzhled získal pozdějším přidáním empírového průčelí. Kostelní věž byla v r. 1940-41 zvýšena a do věže byly vsazeny radniční hodiny z r. 1875. Původní kostelní zvony padly za oběť 1. svět. válce, další zvony potkal stejný osud za 2. svět. války, nynější zvony z r. 1971 ...
Stanislav Drda, 4.5. 2006