Krajkářské muzeum bylo založeno již roku 1929 a nabízí jedinečnou expozici spojenou s vývojem české krajky od 18. stol. do dnešních dnů. Bylo logickým vyvrcholením otevření První české krajkářské školy ve Vamberku roku 1899.
Muzeum krajky
V cyklu Šumná města - Divoká Orlice mě zaujal Vamberk. A v něm krajkářské muzeum, protože Vamberk, to je město krajky.
Hana Kubíková, 3.5. 2006

turistické

Muzem krajky se nachází ve Vamberku při okraji Husova náměstí v západní části města, v budově z 20. století naproti kostelu sv. Prokopa.

historie

Historie krajky začíná snad již v Orientu, v Evropě je krajka spojena hlavně s Benátkami. Tradice krajkářské výroby v této oblasti Čech se datuje již od poloviny 17. stol. Roku 1899 byla otevřena První česká krajkářská škola ve Vamberku. O vzniku muzea se údaje v pramenech různí. Původně snad byla muzea dvě. Muzeum ve Vamberku, založené snad v roce 1924, a muzeum při krajkářské škole založené v roce 1927. Obě muzea se později spojila. Většina