Průmyslové museum, založené roku 1873, získalo v letech 1897–8 novou budovu podle projektu Fr. Ohmanna. Objekt byl postaven jako spojení staveb v několika stylech. Dominuje mu replika věže staré liberecké radnice.
Severočeské muzeum
Graficke pismenko V novorenesanční budově v Liberci, která si zahrála patentový úřad ve filmu Jára Cimrman, ležící spící ("Teď, teď tady byl! Nějaký Nobel...") sídlí Severočeské muzeum. Muzeum bylo založeno již v roce 1873, vlastní budova byla stavěna v letech 1897-98 podle návrhu prof. FR. Ohmanna. Věž muzea je kopií věže zbořené staré radnice.

Můžete tu vidět, mimojiné:
- kabinet fotografie,
- přírodovědeckou expozici
- historickou expozici
- kabinet starých hudebních nástrojů.

Informace o aktuálních výstavách najdete na adrese: http://www.muzeumlb.cz
Hana Kubíková, 3.5. 2006

Museum v Liberci
    Průmyslové museum v Liberci vzniklo roku 1873. Vystřídalo několik sídel, až v letech 1897–98 byla pro něj postavena representativní budova na hlavní třídě zdejší vilové čtvrti. Vídeňský architekt Friedrich Ohmann ji navrhl tak, že vyhlíží jako spojení několika slohově odlišných objektů (goticko-renesanční nárožní část s osmibokým vstupním risalitem, gotisující presbytář tvořící závěr velké výstavní síně, replika klasicistního soukenického