Původní základ stavby pochází ze 14. století. První přestavby proběhly v letech 1552-1562, další stavební úpravy probíhaly postupně v letech 1863 a v roce 1875 kdy začaly přestavby interiérů. Poslední stavební úpravy proběhly v roce 1896-1898.
Pohled na kostel od Labe
Graficke pismenko Kostel se nachází asi 150 metrů od náměstí Jiřího z Poděbrad. Vedle kostela se nachází Polabské muzeum v Poděbradech. Kostel je ve výborném technickém stavu a svoji podobou výborně doplňuje historický ráz města. Okolo kostela vede cesta lemující Labe a vedoucí pod zámkem a dále potom na náměstí.
Aleš Marek, 5.5. 2006

historie

Stavba je gotická, vystavěna ve 14. století. První přestavby proběhly v letech 1552-1562. V roce 1698 byla přistavěna barokní kaple Panny Marie Bolestné. Kaple byla vystavěna na místě, kde stávala starší kaple. V roce 1863 byla přistavěna na severní straně kaple sv. Cyrila a Metoděje. V roce 1875 byly započaty přestavby interiérů. Vnitřní část chrámu byla regotizována, vnější žebra byly otesány a vyrovnány. Přestavbu zaznamenal i novogotický

Aleš Marek / Umělecké památky Čech, svazek třetí. Československá akademie věd a Ústav teorie a dějin umění. Vydala Academia v Praze v roce 1980., 5.5. 2006