Přestavěná budova tvrze ze 14.století, dnes na soukromém pozemku a běžně nepřístupná.
Severní strana budovy tvrze, pravá část je původní, levá dostavěná
© Roman Řezáč 04/2006
Graficke pismenko Přestavěná budova tvrze stojí na jihovýchodním okraji obce, na levém břehu Svratky, asi jen 100 m jižně od pošty na malém náměstíčku u kostela. Její přítomnost už naznačuje název ulice Na tvrzi. Pokud se budete chtít k tvrzi dostat, je možné ji zahlédnout dobře ze zmíněné ulice přes plot, jinak stojí z jedné poloviny v zahradě a z druhé ve dvoře přilehlého soukromého domu a vstup na pozemek je lepší domluvit s majitelem. Tvrz zaujala polohu v rovině, v dolní části obce a blízko břehu řeky. Měla patrně obdélníkový či čtvercový tvar a byla chráněna příkopem a valem. Podle starší literatury byl val dokonce zdvojený, dnes však po ...

turistické

Interiér tvrze je běžnému návštěvníku nepřístupný. Vnitřní prostor původní, tedy západní části budovy má rozměry 9.1 x 5.3 m. Dnes ho dvě příčky rozdělují na tři části, což však není původní stav a tvrz tedy obsahovala v přízemí jednu velkou místnost. Stejně tak většina otvorů není původních a ty starší jsou zazděny. Do patra vedou zachované schody. Pod úrovní střechy se také ukrývají původní vyřezávané a malované renesanční stropní trámy.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2000), 30.4. 2006

historie

Od roku 1278 patřila Nosislav pánům z Drahotuš, v polovině 14.století ji držel Bušek, který tvrz v roce 1371 postoupil Blahutovi z Chrudichrom, ale k převodu zřejmě nedošlo. Začátkem 15.století získal tvrz Mikuláš z Rohozova, od roku 1422 patřila Hechtovi z Rosic. Později patřila Vilémovi z Batelova a od roku 1485 pernštejnům. Dalo by se čekat jak bylo v takových případech obvyklé, že mocný rod nechal nevýznamnou tvrz opuštěnou a nevyužíval ji,