Značně přestavěný a chátrající zámek na místě tvrze, z jehož původní podoby dnes stojí jen východní a část severního křídla.
Zachované východní a část severního křídla původního zámku
© Roman Řezáč 04/2006
Graficke pismenko Pouzdřany jsou velmi starou obcí s bohatou historií, spojenou s pěstováním vína, to je také prvně zmíněno už v roce 1247. V blízkosti obce se mimo jiné také nachází vrch Strážná, který je součástí národní přírodní rezervace Pouzdřanská step-Kolby. Ta je významná vzácnými teplomilnými druhy rostlin a množstvím chráněných živočichů. Značně přetvořené a chátrající zbytky zámku se nachází ve východní části obce, dnes nedaleko železniční zastávky na trati Brno – Břeclav. Místo je téměř v rovině, mírně skloněné směrem na jihozápad, dnes sice částečně oploceno, ale dá se vejít volně do areálu a budova, dnes ve tvaru U je díky dezolátnímu stavu ...

historie

Už v roce 1247 zde je zmiňován vinohrad brněnského měšťana Oldřicha Schwarze. Od roku 1291 vlastnil Pouzdřany dolnokounický klášter, později patřily pánům z Lipé. Od roku 1368 byly ve vlastnictví Mikuláše, zvaného Dítě, který si zde vystavěl sídlo. Od roku 1383 patřily pánům z Liechtensteinu, od roku 1575 pak Žerotínům a od roku 1630 Dietrichsteinům.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2000), 29.4. 2006

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)