hrad Příbor

Hückeswagenovský hrádek
Zaniklý městský hrad na místě současného farního kostela. Zložen patrně koncem 13. stol. jako sídlo Franka z Příbora a Hückeswagenu. Zanikl snad roku 1307 nebo za husitských válek. Pozůstatkem hradu je část věže a snad i zeď kolem areálu.
celkový pohled na farní kostel s pozůstatky hrádku
nejvýraznějším pozůstatkem městského hrádku je vlastní oválný areál ohraničený kamennou zdí a část vysoké obranné věže
© Jan P. Štěpánek 02/2014
Graficke pismenko Existence opevněného sídla, dvorce či hradu v městě Příboře je jednoznačně očekávána díky historicky známé skutečnosti, kterou jsou páni z Příbora. Před polovinou 13. století zde, na severovýchod Moravy, přivedl král Přemysl Otakar I. německá hrabata z Hückeswagenu. S jejich jmény je spojeno založení hradu Hukvaldy či Starého Jičína, avšak jak to i dnes bývá, Hückeswagenové neobstáli v tvrzdé moravské konkurenci a pomalu chudli a upadali v zapomění. Po ztracení svých významných hradů se přesunuli na poslední své zbylé državy, kde si museli založit nové sídlo. Tímto novým sídlem byl patrně právě Příbor, kde si Hückeswagenové, patrně již ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, 2003), 25.4. 2006

turistické

Dnes z (pravděpodobného) hrádku v Příboře se zachovala jen kamenná věž která je dnes využívána jako kostelní vez hlavního kostela v Příboře u náměstí (nelze přehlednout má asi 30m) která je asi ze 2/3 původní věží hrádku zbytek byl dostaven později už jako kostelní věž. Také je pravděpodobné že zeď obíhající cely kostelní areál je buď původní hradba hrádku nebo je aspoň na místech teto hradby, také z geofyzikalního měření v prostorách kostela

Priborak, 7.4. 2006

Historie příborského hradu - opevněného dvorce
    Opevněný hrádek a kostel patrně existovaly umístěny vedle sebe. Zdá se však, že kostel, založený s největší pravděpodobností hrabětem Frankem z Hückeswagenu, je starší než hrádek a sloužil jako jakási hradní kaple. Hrad vznikl asi až v poslední čtvrtině 13. století, po založení města. Hypotézu přítomnosti hrádku snad může podpořit i zachovaný pískovcový znak tří krokví hrabat z Hückeswagenu, zasazený ve vnější zdi přístavby vpravo od kostelní

Časová osa

koncem 13. století
    Vznik hradu po založení města.
    1307 - 1327
    Někdy mezi těmito léty přechází Příbor od Hückeswagenů do vlastnictví olomouckých biskupů.
    1327
    Zástavní držitel hukvaldského panství Jindřich z Kytlic uděluje toto příborské fojtství spolu se čtyřmi lány a mlýnem jistému Peškovi ze Skačic.
    ve druhé polovině 15. století
    Za fojta Petra Nohavky z Příbora, přestává být zdejší fojtství dědičným lénem, přestává plnit svou původní funkci a zaniká.

61-62 Ostravsko
    zaniklý