Kamenný pranýř je připomínkou Starojičínského hrdelního práva, které mu náleželo od 14.století do roku 1729, kdy mu bylo přiděleno Novým Jičínem.
sloup nižšího hrdelního práva
Graficke pismenko Kamenný pranýř (sloup nižšího hrdelního práva) se nachází u hlavní silnice poblíž domu s č.p. 72. Torzo sloupu se nachází na jednostupňovém schodu. Na hladkém dříku je dodnes zachované železné oko sloužící v minulosti pro uchycení řetězu. Tento pranýř (lidově také zvaný popravčí sloup) je připomínkou hrdelního práva Starého Jičína, které mu náleželo od 14.století do roku 1729, kdy mu bylo přiděleno Novým Jičínem.
Miroslav BITTER, 26.4. 2006

Hrdelní právo starojické
    U státní silnice stojí proti bývalé panské zahradě kamenný kulatý sloup, který dodnes hlásá, že Starý Jičín měl kdysi tak zvané nižší hrdelní právo. Představitelem práva v obci býval rychtář, osoba žalobní. Na něho se směl každý obrátit a on ho musel vyslechnout. Malé věci jako křiky, hádky, soudil rychtář sám. Větší věci soudil purkmistr s konšely za účasti rychtáře, který vedl soudní knihu. Ještě začátkem 18. století měl Starý Jičín tak

Ludmila Šnajdrová (Z úst do úst - Pověsti a též trochu pravdy ode hradu starojického - Beatris 2004), 1.9. 2006