Moje místa 0
Památka UNESCO tvořící součást židovského ghetta Třebíče ukrývá na ploše 1,2ha 11 tisíc pohřbů, 3 tisíce mnohdy bohatě zdobených náhrobních kamenů. Pohřívá se zde od počátku 17. století, poslední obřad proběhl v sedmdesátých letech min. století.
Náhrobek z 19. stol. s výrazným motivem páru lvů
Graficke pismenko Jen několik desítek metrů severně za městem se na svahu k Týnskému potoku rozkládá židovský hřbitov, založený při počátku 17. století (poslední pohřeb proběhl v 70. l. 20. stol.). Ač je židovské čtvrti poněkud vzdálen, je - jakožto její součást - jednou z několikera památek, které se v rámci města Třebíče podařilo v roce 2003 zapsat na seznam chráněného světového kulturního dědictví UNESCO. Svojí úctyhodnou rozlohou téměř 1,2 ha se řadí mezi nejrozsáhlejší v Česku. Tato chráněná národní kulturní památka ukrývá na 11 tisíc hrobů s třiemi tisícovkami náhrobních kamenů, mezi nimiž nechybí nádherné barokní a klasicistní skvosty. Mnohé nesou krásné ...