Moje místa 0
Klasicistní pohřební kaple rodiny Beessů z Chrostiny z roku 1827 při farním kostele Archanděla Michaela.
Hrobka rodiny Beessů z Chrostiny
Graficke pismenko Trochu stranou veřejného ruchu a takřka pozapomenuta stojí v obci Lešná u Valašského Meziříčí tak zvaná Beesova kaple. Návštěvník jí snadno nalezne ve svahu po pravé straně farního kostela Vzkříšení Páně. Jedná se o klasicistní stavbu podobnou běžné kapli s půlkruhově ukončeným závěrem, mansardovou střechou a trojúhelným štítem. Stěny kaple ukončuje bohatě profilovaná korunní římsa. Nad vstupním portálem do kaple je nápis upomínající zakladatele kaple, barona Josefa Beesse z Chrostiny, který nechal kapli vybudovat v roce 1827. Uvnitř kaple se nacházejí čtyři náhrobky členů této rodiny. Rodina Beessů z Chrostiny, či také Běsů, byla starým ...
Jan P. Štěpánek, web, 20.4. 2006