Původně evangelický kostel vystavěný r. 1833, přestavěn pseudogoticky r. 1892. V současnosti místo bohoslužeb Československé církve husitské a Jednoty bratrské a rovněž využíván ke koncertům vážné hudby.
Kostel dr. K. Farského v Jablonci nad Nisou
© Pavel Vítek 06/2008
Graficke pismenko Bývalý evangelický kostel, v současnosti kostel Československé církve husitské se nachází na Náměstí ThDr. Farského, asi 600 m východně od Mírového náměstí, které je centrem města s radnicí.

historie

Kostel ThDr. Karla Farského: budova byla jako evangelický sakrální objekt postavena v roce 1833, v roce 1838 vysvěcena. V roce 1892 prošla pod vedením významného jabloneckého architekta Arweda Thameruse zásadní novogotickou přestavbou, kterou si ponechala dodnes. Exteriéru dominuje vysoká štíhlá věž s hodinami, umístěná nad západním průčelím a vchodem se schodištěm, fasádu objektu zdobí typizované novogotické architektonické prvky. Ve východní

Dieter Klein: Kulturní památky v německy osídlených historických oblastech Čech, Moravy a Slezska. Politický okres Jablonec nad Nisou (stav okresu z roku 1930), 18.4. 2006

popis

Kostel ThDr. Karla Farského je jednolodní novogotická stavba. V průčelí je vztyčena štíhlá obdélníková věž vysoká 60 metrů.

Liberecký kraj
     Jablonec nad Nisou  (JN)