Soubor přízemních a patrových maloměstských roubených i zděných domů z 18.–19. století v části Trávníky, ovlivněných dobovými architektonickými styly. Paradoxně je vesnickou památkovou zónou, ač jde o lokalitu v intravilánu města Železný Brod.
Dům čp. 113 Folkrtovsko od kostela sv. Jakuba Většího

Roubené chalupy v Železném Brodě

Graficke pismenko Soubor přízemních a patrových chalup z 18. a 19. století, ukázka lidové architektury oblasti Horního Pojizeří. Typické je pro ně roubené zdivo s barvenými (černě, hnědě, zeleně) dřevěnými trámy. Koncentrace železnobrodských roubených staveb se nachází severně od řeky Jizery kolem potoka Žernovníka. Velké množství chalup drží vlastní jména podle bývalých majitelů nebo činnosti, která v nich byla vykonávána. Největší budova v souboru, Běliště, dříve barvírna sukna, dnes patří železnobrodskému muzeu (národopisné sbírky včetně dřevěných modelů chalup). Mezi další důležité budovy patří mohutná patrová bývalá hospoda Horynovsko, tři vedle sebe stojící přízemní ...
informační materiál IC Železný Brod, UPP, 18.4. 2006

Pověst o Jechovsku
    Podle lidové povídačky v potoku Žernovníku, v Železném Brodě se vlévajícím do řeky Jizery, kdysi žil vodník. Těžko říci, jestli byl zlý nebo dobrák, každopádně však jeho srdce zahořelo po hezké dceři perníkáře, žijícího v domku pod brodským kostelem, blízko Žernovníka. Děvče zeleného mužíčka samozřejmě nechtělo, mládenec jejích snů vypadal jistě úplně jinak, určitě měl být větší a „poněkud méně zelený“, nemocnému vodníkovu srdci to však ulehčit

Mikolášek: Ďáblův doktor, 18.4. 2006