Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Mariánský most, Ústí nad Labem
Hrady.cz
Most postavený v letech 1994-1998 podle návrhu architekta Romana Kouckého. Celková délka mostu je 178,5 m, hmotnost hlavního mostního objektu 2850 tun. Oceněn v roce 1999 v soutěži kongresu ECCS prestižní cenou "Steel Design Award 1999".
Graficke pismenko Mariánský most spojuje krajské město Ústí nad Labem s dnes místní částí Střekov. Nájezd na most je pod Mariánskou skálou z Přístavní ulice a konečné vyústění v Děčínské ulici na druhém břehu Labe. Ve směru toku Labe je to třetí most v Ústí na Labem, za železničním mostem a mostem Dr. E. Beneše.
Jedná se o jeden z nejmodernějších mostů v České republice, který byl v 90 letech 20. stol. postaven jako dominanta města. Jeho středem vede společná komunikace pro vozidla i chodce.

Popis mostu
    Celková délka mostu je 178,5 m, hmotnost hlavního mostního objektu je 2850 tun. Jedná se o zavěšenou konstrukci, tvořenou dvěma při sobě, po stranách mostovky stojícími, 60 metrů vysokými rameny pylonu, přičemž z každého ramene vybíhá 15 lan nesoucích mostovku. Právě to, že lana vybíhají z pilonu jen jedním směrem jej činí v České republice jedinečným. Zajímavostí je také, že chodník není mezi auty, ale nad nimi a je z něj výhled na město i na

Historie mostu
    Mariánský most v Ústí nad Labem byl postaven v letech 1994 - 1998 podle návrhů architekta Romana Kouckého. Konstrukci dodala firma VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY a.s. Mostní dílo bylo oceněno v roce 1999 v soutěži kongresu ECCS - Evropské asociace ocelových konstrukcí prestižní cenou "Steel Design Award 1999".