Tvrz v Písečné byla postavena nejpozději v 1.pol.15.st. Ve 2. pol.16.st. byla přestavěna na renesanční zámek a jeho podoba z té doby trvá prakticky dodnes. Menší úpravy provedeny ve 2. pol.18.st. a pak až roku 1989.
Zámek v Písečné
© Pavel Vítek 04/2007
Graficke pismenko Obec Písečné leží nedaleko hranic s Rakouskem na ose Nová Bystřice-Vranov nad Dyjí, v kraji přebohatém na památky i krásnou krajinu. Ve středověku patřila k dominiu pánů z Hradce. Od roku 1693 sdílí osudy s Uherčicemi. Ve dvacátém století (snad od první pozemkové reformy) patřil několika majitelům,jejimž potomkům se vrátil v restituci. Prostý, ale půvabný zámek byl v době renesance přestavěn z gotické tvrze. Rekonstrukcí v osmdesátých letech pro potřeby obce prošla pouze část objektu. Přilehlý pivovar je dosud značně zchátralý. V bývalém pivovaru je zajímavý výskyt původních snad goticko-renesančních detailů. V interiéru dominuje velký sál, ostatní místnosti v patře jsou většinou s trámovými stropy. V současnosti objekt užívá obec.
13.4. 2006

turistické

Obec Písečné leží v krásném údolí řeky Moravské Dyje v těsné blízkosti státní hranice s Rakouskem, 9 km východně od Slavonic. Zámek se nachází téměř uprostřed obce po pravé straně při silnici II/409 Slavonice – Vratěnín – Vranov – Znojmo. Autobusem, nejlépe ze Slavonic, dojedeme až do středu obce.

historie

První zpráva o Písečném pochází z r. 1366. Kdy byla postavena tvrz prameny přesně neuvádějí. Jisté ale je, že byla postavena nejpozději v první pol. 15. století, kdy byli majitelé Písečné Krokvicarové z Nové Vsi. Ti nechali ve druhé polovině 16. století přestavět gotickou tvrz na renesanční zámek. Touto přestavbou získal objekt prakticky dnešní podobu. Za účast na stavovském povstání v letech 1618 – 1620 byl majetek Krokvicarům zabaven. Majitelé

popis

Původní panské sídlo v Písečné byla tvrz, chráněná vodními příkopy. K téměř obdélníkovému areálu na severovýchodě přiléhal gotický palác s hranolovými věžemi v nárožích. V západním nároží byla postavena mohutná hranolová věž. Po polovině 16. století bylo na severozápadní straně postaveno nové renesanční křídlo. V něm pak byl proražen nový vstup do zámku. Na jihozápadní straně byla postavena nová budova a v jejím nároží okrouhlá věž. Nádvoří