Klasicistní stavba z r. 1806 byla postavena na místě staršího barokního kostela z let 1733-1736. POrtál kostela ozdoben aliančními znaky Coelestů a Skrbenských. Kolem kostela volně přístupný hřbitov.
průčelní pohled na kostel z míst, kde stával starší dřevěný kostelík
© Jan P. Štěpánek 05/2014
Graficke pismenko Kromě neslavně známého zámku se může obec Ropice pochlubit ještě druhou významnou památkou, tentokrát udržovanou, farním kostelem Zvěstování Panny Marie.
Kostel, obklopený hřbitovem s ohradní zdí, se nachází v samotném středu obce, naproti obecnímu úřadu. Je tvořen jednolodní empírovou stavbou z kamene a cihel s vestavěnou kvadratickou vstupní věží v průčelí, s boční kaplí a obdélnou sakristií. V tympanonu štítu byl umístěn znak obou stavebníků – rodu Coelestů z Coelestynu a Skrbenských z Hříště. Byl postaven opavským zednickým mistrem Antonínem Englischem v roce 1806 na místě kostela sv. Kateřiny z let 1733-36, který stál zase na místě staršího kostelíka sv. Kateřiny.

Areál hřbitova kolem kostela je povětšinou volně přístupný.
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), 10.4. 2006

Historie ropického kostela
    Původní farní kostel byl vystavěn asi ve 2. polovině 14. století. První dochovaná zpráva o něm pochází z roku 1447. V průběhu let byly v obci vystavěny dokonce tři kostely, první dva dřevěné a třetí zasvěcený sv. Kateřině, který stojí v přestavěné podobě dodnes, zděný. V době reformace byl pod protestantskou správou. Právě z tohoto období pochází nejstarší památka kostela v Ropici - stříbrný kalich z roku 1646. Z vizitačních protokolů se můžeme

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), web, 10.4. 2006