Náhrobní kameny a stylizovaná hrobka několika členů rodiny posledních majitelů zámku v Bílovci - Sedlnických z Choltic - na hřbitově ve Velkých Albrechticích.
Celkový pohled na hrobku rodiny Sedlnických z Choltic.
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko V zadní části starého hřbitova kolem farního kostela sv. Jana Křtitele ve Velkých Albrechticích, ukrytou mezi zdobnými tujemi, lze spatřit hrobku několika příslušníků rodiny posledních majitelů Bílovce - Sedlnických Z Choltic. Nejedná se o hrobku v pravém slova smyslu. Hrobku rodiny Sedlnických si lze představit jako část zdi, jíž vévodí dva erby rodu Sedlnických z Choltic, do které je usazeno osm náhrobních kamenů příslušníků této šlechtické rodiny. Před touto zdí se nachází žulová plocha, na které jsou položeny tři náhrobní desky. Prostřední je vytesána ve formě víka zdobené rakve a obě postranní mají podobu mohutné desky s kovovými kruhovými úchyty. Levá ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, 2003), 11.4. 2006

61-62 Ostravsko