Římskokatolický kostel sv. Václava v Bašce z letech 1932 – 33. Vystavěn v moderním funkcionalistickém slohu s ohledem na starší slohy podle projektu pražského Arch. A. Brzotického.
Kostel sv. Václava od západu
© Jan P. Štěpánek 04/2007
Graficke pismenko Slezská obec Baška, ležící na pravém břehu řeky Ostravice asi 5 km jižně od centra Frýdku, je poměrně chudá na výrazné historické architektonické památky. Jedinou výraznější památkou je poměrně mladý římskokatolický kostel sv. Václava vystavěný na počátku 30. let 20. století.
Stavba kostela se nachází v samém centru obce, nedaleko křižovatky silnic do Starého Města, do Pržna a Frýdlantu a k mostu přes řeku na Moravu.
Ačkoliv je Baška poměrně rozlehlou obcí, skládající se dnes ze tří kdysi samostatných obcí a kostel sv. Václava je v obci jediný, není Baška samostatnou farností, nýbrž spadá pod farnost v nedaleké Skalici.
Areál kostela není oplocen a je tak kdykoliv volně přístupný. Samotný kostel je přístupný jen v době mší.

Hstorie kostela sv. Václava v Bašce
    Kostel sv. Václava byl vystavěn v letech 1932 – 33 v období hluboké hospodářské krize celých 30. let 20. století podle plánů pražského architekta Adolfa Brzotického. Ten vyhotovil plány kostela zcela zdarma. Stavbu s celkovým rozpočtem 400 000 Kč vedl stavitel František Luzar z Kout u Hlučína. Největší měrou se na vybudování kostela podíleli tehdejší členové Kostelní jednoty sv. Václava v Bašce. V jejím čele byl kněz, profesor, senátor Jan

Jan P. Štěpánek podle informačního textu před kostelem, 10.5. 2007